De Varkens

Waar komt het vandaan?

De varkens worden in Nederland uitsluitend -op kleine schaal- gehouden bij ons “de familie Coolen” in het prachtige Limburgse land.

 De Soorten

Het Essex varken is een oud Engels boerderij ras. Het heeft hangoren en is overwegend donker gekleurd met veelal een witte band, lopend van de schouders naar de voorpoten: “Een lapjesvarken”.
Het is een volgzaam, trouw ras dat enorm winter-bestendig is en over uitstekende scharrelkwaliteiten beschikt.

Naast het Essex varken hebben wij nu ook het Leudal varken, dit varken is een kruising tussen twee verschillende rassen. Het varken is vaak gevarieerd van kleur en heeft verschillende soorten markeringen op z’n huid. Net als bij het Essex varken hebben we ook bij het Leudal varken gekeken of het goed tegen de verschillende weertypes hier in Nederland kan en of het dier zich goed ontwikkelt in de buitenlucht.

Hoe worden ze gehouden

Wij geven de beesten de liefhebbende zorg die ze verdienen. Ze lopen overdag in de buitenweide waar ze minimaal op 9.5 m2 meter per varken kunnen grazen. Ze kunnen ’s avonds lekker in de nachthokken waar ze op stro liggen (1 m2 per varken) met frisse lucht. De varkens leven in groepen van minimaal 20 dieren bij elkaar. Wij vinden het heel belangrijk en vanzelfsprekend dat ook onze zeugen buiten kunnen lopen. Als ze bij de beer (mannetje) lopen, hebben ze minimaal 10 m2 om te scharrelen, dit geld ook als ze drachtig zijn en in een “wacht”-wei lopen tot ze gaan werpen. Als ze naar de kraamafdeling gaan, zitten ze in een nachthok van 9 m2 en buiten hebben ze 225 m2 tot hun beschikking waardoor ze genoeg ruimte hebben om de biggen groot te brengen. De biggen en de zeug worden pas na 5 weken van elkaar gescheiden.

De smaak

De varkens hebben een intense smaak en een malse structuur.
Het recept: “Gewoon modder, stro en veel graanvoer”. Op deze manier krijg je het meest waanzinnige stuk varkensvlees dat je je kunt bedenken!”

IMG_1838_Web